Wat kun je doen voor een goede weerstand van je paard?

Het is weer herfst en met name voor paarden doet het koudere en natte weer een beroep op hun immuunsysteem. Het zou kunnen dat je paard in de herfst wat in een dipje zit, misschien loopt hij niet helemaal lekker, heeft hij last van de luchtwegen of lijkt hij gewoon niet echt goed in zijn vel te zitten. Het lichaam wordt aan het werk gezet om zich warm te houden en zich aan te passen aan het koudere weer. Dat vraagt best wat energie. Het is daarom een goed idee om je paard nu wat extra te ondersteunen en voor te bereiden op de winter. Daarvoor kun je denken aan de voeding of het gebruik van bijvoorbeeld kruiden of supplementen.

Voeding

Het belangrijkste is dat het paard de juiste voeding krijgt, zodat maag en darmen goed functioneren. De darmen met de nodige goede bacteriën, de darmflora, bepalen namelijk een groot deel van de weerstand. Je kan de darmflora zo nodig ondersteunen met supplementen, maar voeding is de basis om het gezond te houden. Zorg daarom dat je paard voldoende ruwvoer tot zijn beschikking heeft, zodat hij gedurende de dag voldoende kan eten. Bij ruwvoer bedoel ik een goede kwaliteit hooi met veel structuur en een laag fructaangehalte.

Paarden besteden in de natuur wel 60-70% van de dag aan eten. Hier is hun spijsverteringsstelsel op ingesteld en daarom functioneren de organen het beste bij voldoende aanvoer van voeding.

Bovendien zorgt het caecum (blinde darm) voor de afbraak van ruwe celstof en celwanden (afkomstig van o.a. stengelige grassen/bladeren), die omgezet worden tot vluchtige vetzuren die energie leveren. Op die manier heeft de gezondheid van het caecum invloed op het warm kunnen houden van het lichaam. De blinde darm bij paarden is in verhouding veel groter dan bij mensen en heeft dus een belangrijke functie. Het caecum raakt vestoord door o.a. voeding met een gebrek aan vezels of verkeerde koolhydraten.

Ook kun je af en toe wat groenten bijvoeren als extra bron van vitaminen en mineralen. Veilige groenten zijn o.a.; broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie en wortelen. Voer ze met mate, koolsoorten kunnen in grote hoeveelheden koliek veroorzaken en wortels bevatten ook suikers.

Er zijn ook steeds meer graanvrije brokken die goede voedingsstoffen bevatten. Dat kan een mooie aanvulling zijn, maar goed ruwvoer is de basis.

Ondersteunende middelen

Naast de voeding kun je het paard ondersteunen met bijvoorbeeld kruiden of supplementen. Kruiden hebben eigenschappen die o.a. het immuunsysteem ondersteunen, bacteriën weren, zorgen voor gezonde slijmvliezen, de spijsverteringsorganen stimuleren, de lever helpen om afvalstoffen af te voeren of een versterkende werking hebben op het gehele lichaam.

Bij het selecteren van middelen kijk ik altijd naar het individuele dier. Ik stel middelen samen waar het dier op dat moment behoefte aan heeft. Daaraan vooraf onderzoek ik het dier om erachter te komen of hij klachten heeft of op bepaalde gebieden ondersteuning kan gebruiken.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor paarden, ook op andere dieren kan de overgang van de seizoenen impact hebben. Hoe meer het dier in balans is, hoe beter het ertegen kan. Bij veel dieren zul je er weinig van merken. Bij dieren die al iets gevoeliger zijn door bijvoorbeeld andere (chronische) klachten of oudere dieren heeft het meer invloed en is het goed om ze erdoorheen te helpen.

Vragen?

Vraag je je af of je dier iets nodig heeft? Neem gerust contact op voor advies of een consult.