Fytotherapie bij hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een aandoening die helaas veel voorkomt onder de paarden en pony’s in Nederland. In veel gevallen komt het vaker terug en neemt het chronische vormen aan. Het is hierbij natuurlijk belangrijk om de huisvesting en voeding aan te passen, zodat de externe oorzaken worden geëlimineerd. Toch lijkt dit soms niet voldoende. In zo’n geval kan het zijn dat het lichaam nog een zetje nodig heeft om weer in balans te komen.

Hoefbevangenheid is geen hoefziekte, zoals de naam misschien doet vermoeden, maar een systemische ziekte. Dat betekent dat er meerdere systemen van het lichaam betrokken zijn bij het ontstaan van de aandoening. Vaak zie je bij hoefbevangenheid een disbalans in bijvoorbeeld de spijsvertering, circulatie of hormoonhuishouding. Vaak is er niet één duidelijk aanwijsbare oorzaak, maar zijn er meerdere factoren die samen aanleiding geven tot het ontstaan van hoefbevangenheid.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een paard dat zowel fysiek als emotioneel in balans is zal minder snel ziek worden, dat geldt ook voor hoefbevangenheid. In de Natuurgeneeskunde richt men zich daarom niet alleen op het genezen van de klacht maar vooral op het gezond maken/houden van het lichaam. Fytotherapie, ofwel kruidengeneeskunde, is één van de therapieën die in de Natuurgeneeskunde kan worden ingezet voor zowel preventie als behandeling van hoefbevangenheid.

Er zijn vele kruiden die ondersteuning kunnen bieden bij hoefbevangenheid door bijvoorbeeld hun werking op de lever of nieren, de spijsvertering, de circulatie, de hormoonhuishouding of door hun ontsteking werende of pijnstillende werking. Hierbij is het van belang om als natuurgeneeskundig therapeut te kijken naar het dier in zijn geheel om te zien waar de disbalans zit. Ieder dier is anders en zal daarom ook iets anders nodig kunnen hebben.

Op die manier kunnen kruiden het herstel van hoefbevangenheid in gang zetten en het lichaam ondersteunen, zodat ook het zelfgenezend vermogen beter zijn werk kan doen. Soms is dit een lang proces, met name wanneer de hoefbevangenheid al langere tijd speelt. Toch kan ook in chronische gevallen de hoef zich weer langzaam herstellen wanneer je eenmaal op de goede weg zit.

Wat ik ook een belangrijk onderdeel vind om te bespreken zijn de veroorzakende toxines/gifstoffen en de rol van de lever hierbij. Hierover vertel ik in een volgend artikel meer.