Afvalstoffen en hoefbevangenheid

Een belangrijke oorzaak van hoefbevangenheid is een teveel aan afvalstoffen/toxines in het lichaam. Deze afvalstoffen hopen zich op in het lichaam en brengen schade aan. Het lichaam is in staat een normale hoeveelheid afvalstoffen af te breken en uit te scheiden die vrijkomen bij de verbranding van voeding of aanwezig zijn in de omgeving met behulp van o.a. de lever en nieren. Wanneer er een te grote hoeveelheid toxines aanwezig is worden deze organen extra belast waardoor er niet voldoende meer wordt afgevoerd en ook de vitaliteit van deze organen achteruit gaat.

Voorbeelden waarbij er sprake kan zijn van een teveel aan afvalstoffen zijn:

  • Niet passende voeding:

Voedingsstoffen als zetmeel, melasse en glucose dat te vinden is in o.a. granen en fruit brengen de darmflora uit balans. Het spijsverteringssysteem van een paard is er namelijk op gericht om voornamelijk cellulose te verteren (aanwezig in structuurrijk gras, kruiden, hooi en bladeren) Door niet passende voeding ontstaat een zuurder milieu in de darmen waardoor pathogene micro-organismen zich kunnen vermenigvuldigen en micro-organismen die nodig zijn voor de vertering van o.a. cellulose worden vernietigd. Bij het vernietigen van deze micro-organismen komen toxines vrij die via de darmen in de bloedbaan terecht komen en vervolgens schade aanrichten in de hoeven.

Bovendien heeft het lichaam met deze voedingsstoffen meer glucose te verwerken waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Bij een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel kan het paard insulineresistentie ontwikkelen.

  • Schimmels, gisten en zwammen:

Wanneer voedsel, bijvoorbeeld hooi, niet goed wordt opgeslagen kan het hiermee besmet raken. Deze geven giftige bijproducten af, ook wel mycotoxines genoemd. Mycotoxine wordt in verband gebracht met hoefbevangenheid. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken bij stress of ziekte.

Raai- en zwenkgras kunnen besmet raken met de schimmel ‘endofyt’ welke ook myctoxines afgeeft. Endofytbesmetting komt met name voor op een bodem die rijk is aan kalium, vaak ontstaan door jarenlange overbemesting.

  • Medicatie:

Medicijnen, en denk daarbij ook aan ontwormingsmiddelen, brengen ook de darmflora uit balans. Ontwormingsmiddelen doden zowel de pathogene als de gezonde bacteriën in de darmen. De darmflora is erg belangrijk voor de algehele weerstand en daarom zou ik aanraden niet te vaak te ontwormen, liever alleen wanneer nodig. Dit kan je via mestonderzoek bij de dierenarts of via www.wormbestrijding.nl controleren.

Pijnstillende medicatie zijn vaak belastend voor de lever, nieren en het maagdarmstelsel en verhogen daarmee ook de hoeveelheid toxines in het lichaam. Wanneer het dier veel pijn heeft kan het natuurlijk nodig zijn om dit te gebruiken. Je kan het lichaam hierbij ondersteunen met natuurlijke middelen. Ook zijn er natuurlijke alternatieven die pijn kunnen verlichten.

Bij de preventie van hoefbevangenheid is het belangrijk om de aanvoer van afvalstoffen dus zo laag mogelijk te houden. Het belangrijkste hierbij is de juiste voeding te geven. Zorg voor voldoende ruwvoer gedurende de dag en vermijd granen en andere producten die granen, zetmeel en melasse bevatten.

Daarnaast is het belangrijk de lever en nieren gezond te houden. Tijdens een consult kijk ik ook altijd naar de vitaliteit van deze organen d.mv. de anamnese en met de biotensor. In gevallen van hoefbevangenheid komt het vaak voor dat de lever ondersteuning kan gebruiken. Ik gebruik hiervoor kruiden of homeopathie. Leverondersteuning is vaak een belangrijke stap richting het herstel.

In het artikel “de vijf elementen en hoefbevangenheid” lees je meer over het verband tussen deze twee.