Niesziekte

Niesziekte is een veel voorkomend fenomeen bij katten. Het wordt veroorzaakt door het feline herpesvirus en heeft symptomen als neusuitvloeiing, niezen, ontstoken ogen, koorts en een gebrek aan eetlust. Als de kat langere tijd last heeft van niesziekte kunnen chronische klachten ontstaan. Daarom is het belangrijk om bij niesziekte het lichaam te ondersteunen met middelen die de weerstand ondersteunen en de slijmvliezen herstellen. Vaak wordt antibiotica ingezet, soms in combinatie met pijnstillers. Dit kan nodig zijn, maar de medicatie verlaagt wel de weerstand. Juist bij gebruik van medicatie is het belangrijk om het lichaam te ondersteunen met natuurgeneeskundige middelen, zodat het lichaam de medicatie nadien weer kan afvoeren en tegelijkertijd weerstand opbouwt. Ik heb onlangs een paar katten behandeld met niesziekte die gelukkig goed zijn hersteld. Beide zijn nog jonge dieren. Ik wil deze voorbeelden graag met jullie delen: 

De ene poes die ik heb behandeld woonde pas sinds een paar weken bij het gezin. Toen ze oud genoeg was en samen met haar broertje in haar nieuwe thuis kwam leek ze zich niet helemaal lekker te voelen. Een verhuizing is natuurlijk ook heel spannend, maar terwijl haar broertje al speelde en goed at, had zij nog weinig trek en ze was niet zo actief als een kitten hoort te zijn. Ze snotterde en haar neusje zat steeds vol.  

Haar baasjes maakten zich zorgen om haar en gingen met haar naar de dierenarts. De dierenarts schreef een antibioticum en pijnstillers voor. Na een paar dagen ging het wat beter met haar. Ze at weer en werd actiever. Toch bleef ze een snotneus houden en sliep ze veel. We hebben snel een afspraak gepland.  

Tijdens het consult kwam naar voren dat haar lever, nieren en darmen wel wat ondersteuning konden gebruiken. Dit kan te maken hebben met de belasting van de medicatie en het virus. Dit zorgt ervoor dat deze afvoerende organen overbelast raken en toxines minder goed kunnen uitscheiden. Daarnaast waren de slijmvliezen geïrriteerd.  

Om de organen te ondersteunen en de slijmvliezen te herstellen heb ik kruiden geadviseerd en een supplement om de darmen te ondersteunen. Verder heb ik Bach Remedies ingezet, omdat ik voelde dat zij op emotioneel vlak ook wel wat hulp kon gebruiken. Ik vind het belangrijk om bij een behandeling ook het mentale/emotionele aspect mee te nemen, dit heeft veel invloed op de fysieke gezondheid. 

Na de eerste behandeling was ze energieker en ze speelde leuk samen met haar broertje. Wel had ze nog een snotneus en was ze nog niet zo fit als een kitten hoort te zijn. Daarom hebben we een vervolgconsult gepland en heb ik opnieuw gekeken wat ze nodig had. Ik zag een duidelijke verbetering, maar het lichaam kon nog wel wat ondersteuning gebruiken. Voor de vervolgperiode heb ik andere middelen gekozen die verder konden helpen bij de opbouw van de weerstand en irritaties aan de slijmvliezen konden verhelpen.  

Dit heeft haar goed gedaan. Ze heeft geen snotneus meer en is fanatiek aan het spelen met haar broertje. Ook mogen ze sinds een tijdje naar buiten en dit vindt ze geweldig. We gaan nog even door met weerstand verhogende kruiden om haar nog een zetje mee te geven, zodat ze straks wanneer haar lichaam sterker is minder snel een terugval zal krijgen en haar lichaam zichzelf in balans kan houden.  

Ditzelfde geldt voor de jonge kater die voordat hij bij zijn nieuwe baasjes kwam al het een en ander had meegemaakt. Zijn baasjes hebben hem via het asiel gekregen en hij was op zijn jonge leeftijd van 8 maanden al op verschillende plekken geweest. Toen hij net binnenkwam in het asiel was hij al ziek en hij was daarvoor behandeld. Na een paar dagen bij zijn nieuwe baasjes werd hij weer erg ziek. Hij had vieze ogen, veel snot en moest kokhalzen. Zijn eetlust was verminderd en wanneer hij at ging dit lastig en hield hij zijn bek scheef.  

Hij is bij de dierenarts geweest. Er was sprake van een heftige voorste luchtweginfectie. Hij heeft meerdere keren medicatie hiervoor gehad, waaronder een lange kuur antibiotica. Daarna ging het wel beter, maar hij had nog wel traanogen en hij kauwde nog wat vreemd op zijn eten. De dierenarts zei dat het waarschijnlijk chronisch is en misschien niet alle klachten over zouden gaan.  

Zijn baasje vroeg om een consult, omdat ze hem graag wilde helpen zich zo goed mogelijk te voelen en om zijn weerstand te verbeteren.  

Toen ik op consult kwam was hij gelukkig alweer lekker speels, maar hij had nog wat klachten als diarree, traanogen en geïrriteerde slijmvliezen. Met de meting met de biotensor kwam eruit dat de afvoerende organen wel wat te lijden hadden gehad en de spijsverteringsorganen ook ondersteuning konden gebruiken. Hiervoor heb ik kruiden en homeopathie ingezet.  

Verder had hij last van bepaalde angsten. Met name wanneer hij buiten was en vreemde geluiden hoorde. Hij raakte hierdoor in paniek. Binnen vertoonde hij wat onrust en liep hij veel achter zijn baasjes aan. Voor de angst en onrust heb ik Bach Remedies ingezet. 

Sinds de eerste behandeling gaat het een stuk beter met de jonge kater. Hij heeft een mooie glanzende vacht, zonder opstaande haren. De traanogen en het kokhalzen waren over. Wel houdt hij zijn kop nog wat scheef tijdens het eten. Verder is hij een stuk zekerder buiten en niet meer angstig bij vreemde geluiden. 

Om het herstel van het lichaam nog verder te ondersteunen hebben we een vervolgconsult gepland. De verbetering was duidelijk. Tijdens de meting kwamen geen van de organen die ik de vorige keer had getest er nog uit, wat aangaf dat zijn lichaam goed herstelde. Wel heb ik opnieuw kruiden geadviseerd voor het ondersteunen van de weerstand.  

Ik ben erg blij dat deze jonge dieren zo snel reageerden op de middelen en ik vind het geweldig om te zien wat een mooie speelse katten het zijn geworden, dankzij hun baasjes die op tijd aan de bel trokken en de katten naast de reguliere behandelingen ook met natuurlijke middelen wilden helpen. Op die manier kunnen de reguliere en natuurgeneeskundige behandelingen goed samen werken, ten gunste van het herstel.  Hieronder zie je voor en na foto’s van de knappe kater.

Met niesziekte is het altijd goed om de gezondheid van het dier goed in de gaten te houden. Ze kunnen wat gevoeliger zijn wanneer er beroep wordt gedaan op het immuunsysteem, daarom is het belangrijk om regelmatig preventief voor de weerstand van het dier te zorgen.  

Voor de behandeling, hier heeft hij nog traanogen
Voor de behandeling. Je ziet hier dat hij opstaande haren heeft in zijn vacht, dit kan aangeven dat een kat zich niet helemaal lekker voelt.
Na de behandeling. Hij heeft mooie heldere, schone ogen en een glanzende vacht.