wat is nou gezonde Voeding voor honden & katten?

Voeding is een belangrijke basis voor de gezondheid van het dier. Er zijn vele soorten honden -en kattenvoer en ook veel verschillende meningen over wat nu goed voer is. Ook verschilt ook nog eens per dier wat het beste bij hem of haar past.

Tijdens mijn opleiding Natuurgeneeskunde werd er veel aandacht aan voeding besteed. We leerden over hoe de dieren van nature leefden en wat zij in het wild aten, daarnaast werd gekeken naar hoe wij onze dieren tegenwoordig houden en wat de behoeften van onze dieren zijn. Ook was het bestuderen van de anatomie en fysiologie erg belangrijk om ons te verdiepen in de voedingsbehoeften.

Honden en katten zijn carnivoren. Honden stammen af van de wolf en onze katten van hun wilde voorouders. Ondanks dat de meeste honden totaal niet meer op wolven lijken is het maagdarmstelsel en hun gebit nog steeds hetzelfde. In de natuur vingen hun voorgangers zelf een prooi en met het eten van organen, botten en spiervlees komen zij aan hun voedingsstoffen. Eiwit en vet zijn belangrijke voedingsbronnen voor carnivoren. Verder krijgen zij nog wat andere plantaardige ingrediënten binnen dat in de maag van hun prooi zat, maar omdat dit al deels verteerd is kunnen zij dit verwerken. Honden pikken daarnaast nog wel eens wat planten of groenten of vruchten mee, maar katten doen dit als obligate carnivoren nauwelijks.

Toch zijn er veel brokken te koop met een grote hoeveelheid aan granen, maïs, aardappel, etc. De koolhydraten die je hierin vindt zijn moeilijk te verteren voor honden en katten, omdat hier het enzym amylase voor nodig is. Honden hebben hier een geringe hoeveelheid van, zodat zij de maaginhoud van hun prooien kunnen verteren. Katten hebben dit enzym niet.

Doordat het zo moeilijk te verteren is voor onze carnivoren zorgt dit voor extra belasting van de spijsverteringsorganen en extra afvalstoffen in het lichaam. Dit kan op korte of lange termijn zorgen voor veel gezondheidsklachten, zoals: spijsverteringsklachten, huidklachten, overvolle anaalklieren, oorontstekingen, onrust, overgewicht, alvleesklierproblemen, nierfalen en diabetes.

Voor een goede weerstand en een gezond dier is het belangrijk om vlees te voeren van goede kwaliteit. Het is het beste als dit vers (rauw) vlees is, omdat de voedingsstoffen op die manier het beste behouden blijven, het de juiste zuurgraad heeft en veel vocht bevat. Ook is dit wanneer het vlees bot bevat een goede bron voor calcium. Alle voedingsstoffen die in het vlees zitten zijn in hun natuurlijke staat en daarom goed op te nemen door het lichaam.

Er zijn tegenwoordig veel soorten vers vlees voer op de markt. Er is KVV (kant en klaar vers vlees). Dit is gemalen vlees waarin bot, orgaan en spiervlees zit verwerkt en vaak in rollen of bakjes verpakt wordt. Daarnaast is er een mogelijkheid om hele delen of karkassen te kopen en zelf de maaltijden samen te stellen. Op die manier heeft het ook een positief effect op het gebit en moet de hond of kat er echt iets voor doen, zoals in de natuur. Dit is ook prima te combineren met KVV.

Mocht het niet mogelijk zijn om rauw vlees te voeren raad ik aan om een brok met een zo hoog mogelijk vleesgehalte en zo min mogelijk onnatuurlijke toevoegingen te kiezen. Ook synthetische vitaminetoevoegingen zijn belastend voor het lichaam en zorgen voor meer afvalstoffen. Daarnaast zijn deze vaak moeilijk op te nemen door het lichaam. Er komen steeds meer brokken op de markt waarbij rekening is gehouden met een zo natuurlijk mogelijk dieet voor dieren. Het nadeel van brokken blijft echter dat door het bereidingsproces voedingsstoffen verloren gaan en er geen levende enzymen en bacteriën meer overblijven.

Tijdens een consult maak ik gebruik van een biotensor en heb ik een testset waarmee ik kan meten waar het dier behoefte aan heeft en wat hij minder goed kan verteren. Dit kan inzicht geven in welke voeding het beste bij het dier past.

Omdat ik voeding zo’n belangrijk onderwerp vind ben ik ook altijd bereikbaar voor vragen hierover.